Otwarcie jadłodzielni 1 kwietnia
Aż 45 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności, a wśród produktów, które najczęściej lądują w koszach są pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności w naszych domach rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności, i to w sytuacji, gdy niemal 7 proc. Polaków żyje poniżej progu ubóstwa.
Z tym zjawiskiem ma walczyć jadłodzielnia, czyli miejsce, gdzie będzie można przynieść żywność, której nie jesteśmy w stanie zjeść ani dłużej przechować. Jak mówi wiceburmistrz Kamila Gołaszewska-Kotlarz, punkt ruszy przed świętami wielkanocnymi.
- Bardzo pomaga nam Zakład Gospodarki Komunalnej. Jego pracownicy wykonują obudowę jadłodzielni, bo to nie będzie tylko lodówka, ale obok niej stanie szafka z półkami na żywność suchą typu makarony, płatki, pieczywo – informuje.
Równolegle powstaje grafika, która zostanie umieszczona na obudowie instalacji. Osoby dostarczające żywność dowiedzą się z niej, jakie produkty można umieszczać w szafce i lodówce, jak je zabezpieczyć, oznaczyć itp.
Jadłodzielnia stanie obok muzeum, przy ulicy Wyszyńskiego a jej obsługą zajmie się Centrum Usług Społecznych. Opiekun zadba o czystość lodówki, by pozostawione produkty były zgodne z regulaminem, usunie przeterminowane lub te, które zaczęły się psuć.
- Bardzo chcielibyśmy w ten projekt zaangażować młodzieżową radę miasta, szczególnie w promocję, by od początku jadłodzielnia działała prężnie – dodaje Kamila Gołaszewska-Kotlarz.
Jak czytamy w regulaminie jadłodzielni, jest ona miejscem bezpłatnej wymiany żywności. Mogą z niej korzystać wszyscy przekazujący i odbierający produkty spożywcze. Osoba pobierająca produkty bierze żywność na własną odpowiedzialność.
Jadłodzielnia przyjmuje:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- wyroby domowe zawierające naklejoną informację o dacie wytworzenia oraz informacje dotyczące składu przetworu,
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach i produkty zapakowane fabrycznie,
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze, warzywa oraz owoce,
- ryby w próżniowych, fabrycznych opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Jadłodzielnia nie przyjmuje:
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów nadpsutych, przeterminowanych, które przekroczyły termin przydatności do spożycia,
- surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatara,
- surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów,
- produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów z surowego mleka,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- alkoholu.
Uroczyste otwarcie jadłodzielni nastąpi 1 kwietnia o 15.00. Instalacja zostanie ustawiona przy ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
(daw)
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!