przejdź do Sochaczew.pl
207561 odwiedzin
Jedzenie na ulicy - sanepid mówi "nie"

Lody, gofry, zimne napoje – spędzamy coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, a to zaostrza apetyt. Niestety, zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego, w czasie pandemii picie i spożywanie pokarmów w przestrzeni publicznej jest zabronione.

Swoje podwoje, oferując dania na wynos, otwierają kawiarnie, bary, lodziarnie. Wielu z nas trudno odmówić sobie przekąski, tymczasem owszem możemy dokonać zakupu, ale zjeść powinniśmy ja już w domu.

W sprawie tej jednoznacznie wypowiada się Główny Inspektor Sanitarny. Jak wynika z opublikowanej przez niego interpretacji przepisów dotyczących postępowania w czasie pandemii, nakaz zasłaniania ust i nosa obowiązuje wszystkich, którzy znajdują się na ulicach, w urzędach, sklepach czy miejscach świadczenia usług oraz zakładach pracy. Nie zawiera on odstępstw dotyczących spożywania posiłków, lodów, gofrów, hot dogów etc. w miejscach objętych nakazem noszenia maseczek. - Aktualnie przepisy nie zabraniają prowadzenia działalności gastronomicznej „na wynos”, ale mając na uwadze, że koronawirus przenosi się drogą kropelkową, jedzenie posiłków kupionych na wynos powinno następować w domu – czytamy w komunikacie.

Jednocześnie GIS przypomina, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.

(ap)

A A A
12.05.2020
godz.12:23
 

Zapisz się na newsletter

najnowsze zdjęcia
kontakt
imię i nazwisko
adres e-mail
wiadomość