przejdź do Sochaczew.pl
Sochaczew
307498 odwiedzin
Sochaczew ma swoje awangardowe piwo

W weekend 19-21 maja na terenie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ul. Warszawskiej odbędzie się druga edycja Sochaczewskiego Festiwalu Piwa i Streetfoodu pod patronatem burmistrza Sochaczewa. Swoje potrawy będzie serwować kilkunastu dostawców z całej Polski. Browar Socho przygotuje specjalne piwo na to wydarzenie.

Ubiegłoroczny zlot food trucków na placu Kościuszki spotkał się z ogromnym zainteresowaniem. Teraz jego formuła zostanie rozszerzona. Oprócz kuchni z całego świata odwiedzający festiwal będą mogli skosztować wysokiej jakości piwa warzonego w lokalnych browarach.

- Branża tak zwanych piw kraftowych obecnie bardzo prężnie się rozwija. Jeżdżąc w poprzednim sezonie na różne zloty zauważyliśmy, że food trucki i piwo idą ze sobą w parze. Jak wypije się troszeczkę piwka to i jeść się chce - mówi jeden z inicjatorów wydarzenia, Marcin Ostrowski.

Podczas festiwalu swoje produkty zaoferują dwaj producenci piwo - Browar Koreb oraz Browar Socho. Nasz lokalny producent specjalnie na to wydarzenie przygotował piwo, którego dotychczas jeszcze nie wypuszczał na rynek. W czwartek 20 kwietnia burmistrz Piotr Osiecki odwiedził zakład produkcyjny Browaru Socho w Kożuszkach Parcel i dokonał symbolicznego wsypu kilograma chmielu do tanka z piwem, inicjując tym samym proces warzenia trunku na sochaczewski festiwal.

- Piwo będzie się nazywać „Awangarda Sochaczewa”. Jest to bardzo lekki browar z gatunku Rye Ale, z 50% zasypem słodu żytniego, z chmielem sprowadzonym z Nowej Zelandii (Rakau). Powstanie z tego łagodny trunek, delikatnie chmielony, bez dużej goryczki, za to niezwykle aromatyczny w smaku. Jego moc to około 3 proc. alkoholu - mówi właściciel Browaru Socho, Karol Słoma. - Ponadto na sochaczewskim festiwalu w naszej ofercie znajdzie się jeszcze pięć innych rodzajów piwa. Mamy jednak ograniczoną ilość kegów. Na profilu Facebooka Browaru Socho podamy informację, którego dnia i w jakich godzinach będziemy podpinać beczkę pod kran z konkretnym piwem. Ceny też będą bardzo przyzwoite. Maksymalny koszt pół litra naszego piwa wyniesie 7 zł - dodaje Karol Słoma.

Przez trzy dni na terenie MOSiR swoje przysmaki zaoferuje około 15 food trucków. Jak deklarują organizatorzy, do naszego miasta przyjadą m.in. czterej sprzedawcy burgerów, oferujący produkty z najlepszej dostępnej na rynku wołowiny. Poza tym smakosze będą mogli spróbować tortilli, buritosów, pojawią się sochaczewskie zapiekanki, niemieckie kiełbaski, gruzińskie lawasze, doskonale pasujące do piwa belgijskie frytki, węgierskie langosze, potrawy z tak zwanej szarpanej wołowiny i wieprzowiny. Dla bardziej wymagających będą też dostępne m.in. pieczone kasztany. W formie deseru przewidziano lody własnej roboty, będzie bus z kołaczami i naleśnikami, podobnie jak w poprzednim roku w ofercie znajdą się też owoce w czekoladzie.

Jedzenie i napoje serwowane będą od piątku do niedzieli, w godzinach od 12 do 20. Podczas festiwalu wyznaczona zostanie również specjalna strefa do zabaw dla dzieci. Dla losowo wybranych klientów organizatorzy przygotowali nagrody w postaci karnetów na sochaczewską pływalnie „Orka”. Dodatkowo w niedzielę 21 maja na stadionie MOSiR rozegrany zostanie półfinałowy turniej Mistrzostw Polski Kadetów w Rugby 7.

Maciej Frankowski
maciej.frankowski@sochaczew.pl

A A A
02.05.2017
godz.10:44
 

Zapisz się na newsletter

najnowsze zdjęcia
kontakt