przejdź do Sochaczew.pl
Sochaczew
239476 odwiedzin
STAROPOLSKI ŻUREK Z „JEZIORAN”

 

(według przepisu Magdaleny Zborowskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego „Jeziorany”)

Składniki:
- 3 białe kiełbasy
- 2 wędzone kiełbasy
- 3 duże wędzone żeberka
- zakwas na żurek
- cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora, 3 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
- jajka na twardo
- olej
- natka pietruszki do przystrojenia

Przygotowanie:
Do garnka należy wlać około 3 litrów wody, dodać  kiełbasę, żeberka, marchewkę, pietruszkę, pora, liście laurowe, ziele angielskie i opaloną cebulę. Wywar gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie wyjąć należy mięso i odcedzić warzywa. Do czystego wywaru dodajemy 3 pokrojone ząbki czosnku, szczyptę majeranku (do rozgotowania) i zakwas do smaku. Gotujemy około 20 minut, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem.  Wyjętą z wywaru kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do żurku. Gotową zupę podajemy z jajkiem na twardo. Żur można podać w chlebie przyozdobiony natką pietruszki. W tym wypadku ważne jest, by wydrążony chleb posmarować w środku lekko masłem i tuż przed podaniem włożyć na 3-5 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Dzięki temu chleb nie przemięknie.

Jak zrobić zakwas na żurek?
W szklanym naczyniu wymieszaj 1 szklankę mąki żytniej z 4 szklankami przegotowanej ciepłej wody. Dodaj skórkę razowego chleba, 2-3 pokrojone ząbki czosnku, 2 liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Wyjmij skórkę od chleba i przecedź zakwas przez sitko. Część, której nie zużyjesz, możesz przechowywać w lodówce na przykład w słoiku.

A A A
12.04.2017
godz.19:40
 

Zapisz się na newsletter

najnowsze zdjęcia
kontakt